Als jij je huis wilt verkopen of je wilt een ander huis verkopen denk je snel aan een makelaar. Dat komt omdat deze jou helpt bij het verkopen van je huis en het vinden van een nieuw huis. Je moet geen makelaar hebben, maar het maakt het verkopen van je huis wel een stuk makkelijker. Omdat een makelaar nou eenmaal veel afweet van de huizenmarkt en hoe dat te werk gaat. Ook heeft een makelaar een hele hoop connecties met andere makelaars of misschien wel oudere klanten. Zo is je huis snel verkocht en kun je door naar het koopproces van je nieuwe huis.

Wat doet een makelaar precies 

Een makelaar die is er om de waarde van jouw huis te berekenen en zo vervolgens jouw huis te verkopen. Hij maakt foto’s van je huis en zorgt ervoor dat jouw huis op de huizenmarkt terecht komt. Hij helpt je niet alleen met mensen zoeken die je huis willen kopen. Hij helpt ook met de overige papieren zoals contracten, facturen en overige papierwerk. Als iemand met een lager bod komt dan jij eigenlijk wilt gaat de makelaar goed onderhandelen met de klant om zo te zorgen dat het bod toch omhoog gaat. Als de deal gesloten is dan kan de makelaar door met andere klanten je hebt hem dan waarschijnlijk niet meer nodig. Als je een huis wilt kopen raak je ook in contact met een makelaar. Dit zou hoogstwaarschijnlijk een andere makelaar zijn omdat er ook een andere klus geklaard moet worden. Deze makelaar moet op zoek gaan naar een huis dat aan jouw wensen en eisen voldoet. Hij neemt je mee naar open huizen en naar bezichtigingen. Ook deze makelaar helpt met alle papier werk dat gedaan moet worden. 

Huis verkopen zonder makelaar

Heel veel mensen hebben de vraag of je je huis mag verkopen zonder makelaar. Het antwoord daarop is ja alleen het gaat vaak wel iets moeilijker dan als je wel een makelaar hebt. Je moet er ook veel tijd voor openstellen want je moet zelf al het papierwerk zien te regelen. Het is ook zeer verstandig om alle informatie en documenten van je woning in een dossier te stoppen. En maakt foto’s voor op sites. Bedenk een vraagprijs. Om je huis te verkopen moet je wel een goede vraagprijs hebben als je huis bijvoorbeeld in Amersfoort staat kijk dan naar hoe de prijzen van andere huizen in Amersfoort zijn. Of neem contact op met makelaar Amersfoort voor vragen over de omgeving. Maar kijk vooral naar hoe groot je huis is, hoe oud en kijk of je veel beschadiging hebt aan je huis. Als je dat allemaal bij elkaar optelt plus hoeveel je minimaal voor je huis wilt hebben. Dan kom je vanzelf op een goede vraagprijs.